Paula Barata Dias

Assistant Professor at FLUC.

Research, teaching, and publishing activities developed in the areas of Patristic Studies, Late Antiquity and High Middle Ages, Classical Tradition and Reception of Classical Culture, and of History and Cultures of Food.

Member of the Centre for Classical and Humanistic Studies of the UC and researcher of the Portuguese-Brazilian Transnational Project DIAITA: Lusophony Food Heritage.

In the field of Food Studies, co-supervisor of 3 doctoral projects and 1 master's degree. Co-supervisor or advisor of 4 master's dissertations already completed.

Main areas of interest in this domain: symbolic language of food present in religious discourses, particularly in the religiosity of Classical Antiquity; Judaism and Christianity; research related to the sources for the History of Food from the ancient world to the medieval world.

Selected Publications

“Quando o doce é corpo: antropomorfismo e antroponímia na doçaria tradicional portuguesa”, in Cilene Ribeiro, Carmen Soares (coord.) Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I. Coimbra: IUC, 2018: 275-299.

“A grande refeição: metáforas alimentares na descrição do transcendente religioso na cultura ocidental”, in Cilene Ribeiro, Carmen Soares (coord.) Odisseia de Sabores da Lusofonia. Coimbra-Curitiba: IUC-Champagnat, 2015, pp. 21-40.

“De Spiritu Gastrimargiae – distopia alimentar e gula na representação do inferno na tradição moral ocidental", in Soares C.; Macedo I. (coord.) Ensaios sobre património alimentar Luso-brasileiro, Coimbra-Rio de Janeiro: IUC-Annablume Editora, 2014, pp. 71 - 88.

"A Gastronomia do Carnaval. A festa e o excesso do presente", Nona Arte- Revista da Confederação das Confrarias da Gastronomia Portuguesa, 30, 2014, 6 pp.

"De traditione apostolica de Hipólito de Roma (séc. III) testemunhos sobre o uso ritual de alimentos no cristianismo primitivo", Boletim de Estudos Clássicos 57, 2012: 87-103.

“Em defesa do vegetarianismo: o lugar de Porfírio de Tiro na fundamentação ética da abstinência da carne dos animais”, in Soares ,C; Dias, P. (coord.) Contributos para o Estudo da Alimentação na Antiguidade. Coimbra: CECH, Classica Digitalia, 2012, p. 81-92.

Fontes para o estudo dos hábitos alimentares dos Romanos: as Tabuinhas de Vindolanda”, Boletim de Estudos Clássicos 55, 2011: 55-62.

À mesa do mosteiro, silêncio: alimentos e linguagem gestual na Ordem de Cluny”, Boletim de Estudos Clássicos 55, 2011: 81-97

O Peixe para os Judeus e para os Cristãos: leituras de um símbolo à luz da cultura greco-romana”, Humanitas 62 (Coimbra, CECH), 2010, 147-163.

“Paulo e a controvérsia dos alimentos permitidos aos cristãos: a mesa entre dois mundos”, in José Augusto Ramos, Maria Cristina De Sousa Pimentel, Maria Do Céu Fialho, Nuno Simões Rodrigues (coord.), Paulo de Tarso: Grego e Romano, Judeu e Cristão. Coimbra: Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Universidade de Coimbra, 2010: 115-129.

A Linguagem dos Alimentos nos textos bíblicos. Sentidos para a fome e para a abundância”, Humanitas 60, 2008: 157-175.