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Maria Helena da Cruz Coelho

Maria Helena da Cruz Coelho

Retired Professor at FLUC. Expert in Medieval History, her work includes a doctoral thesis on rural history, several biographies of kings, queens and infants, and studies on everyday life and festive life.

Member of several scientific academies (Vice-President of the Portuguese Academy of History), she received numerous awards and was distinguished with the Rank of Grand Officer of the Order of Infante D. Henrique.

In the field of food history and culture she has focused essentially on the production, distribution, and consumption of food, and on the ceremonial, rituality, and practices around the table.

Within her teaching activities in the field of Food Studies, she was the director of the master’s degree in Food: Sources, Culture and Society at FLUC (2012-1016), co-supervised a doctoral thesis already completed and is currently supervising another in progress, along with 8 master’s dissertations, already completed (5 in co-supervision).

Selected publications

"Um doce e nutritivo fruto: a castanha na história da alimentação e da gastronomia portuguesas", in Carmen Soares, Cilene da Silva Gomes Ribeiro (ed.), Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. Coimbra e Curitiba, Imprensa da Universidade de Coimbra e PUCPRESS, 2018, pp. 104-176.

“Mais de um século em prol da agricultura: a Gazeta das Aldeias”, in Carmen Soares (ed.), BiblioAlimentaria. Alimentação, Saúde e Sociabilidade à Mesa no Acervo Bibliográfico da Universidade de Coimbra. Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, 2018, pp. 148-154.

“ No quotidiano e na festa: os gastos em alimentação de dois concelhos do além Tejo, no século XV”, in Soares, Carmen, ed.; Pinheiro, Joaquim, ed., Patrimónios alimentares de aquém e além-mar, Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, 2016, pp. 571-590.

J. Marinho dos Santos, M. H. Cruz Coelho, “Os alimentos identitários do Reino do Algarve: d’aquém para além mares (séculos XIII-XVII)”, in Raízes Medievais do Brasil Moderno “Do Reino de Portugal ao Reino Unido de Portugal, Brasil e Algarves, Lisboa, Academia Portuguesa da História, 2016, pp. 227-246.

“Os alimentos ao correr dos forais manuelinos de Seia”, Escola Profissional da Serra da Estrela. Valorizar a Terra, 1 (2015), pp. 18-28.

“A mesa do rei de Avis. Espaços, Oficiais, Alimentos e Cerimoniais”, in Carmen Soares, Irene Coutinho de Macedo (eds.), Ensaios sobre Património Alimentar Luso-brasileiro. Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, 2014, pp. 89-111.

J. Marinho dos Santos, M. H. Cruz Coelho, “A aculturação alimentar no Império Luso-brasileiro”, in Brasil e Portugal. Unindo as duas margens do Atlântico, Lisboa, Academia Portuguesa da História, 2013, pp. 53-72.

“Ao correr do vinho: ‘governança’ e ‘desgovernança’ dos homens”, Portefólio, 1, Évora, Fundação Eugénio de Almeida, 2005, pp. 112-121.