Irene Vaquinhas

Contemporary Historian.

Professor at FLUC and Scientific Coordinator of the Centre for the History of Society and Culture of the University of Coimbra, I&D unit of FCT.

Research and teaching activities in the areas of Contemporary History and Museology and Heritage, mainly on the fields of rural history, history of private life, women's history, and gender.

Within the Food Studies area, primarily focused on the fields of sociability, history of food products (rice) and domestic economy.

Selected Publications

“A lei da mesa. As praxes da etiqueta e as boas maneiras na sociedade de bom-tom: algumas fontes para o seu estudo (século XIX-princípios do século XX), in Carmen Soares (ed.), BiblioAlimentaria. Alimentação, Saúde e Sociabilidade à Mesa no Acervo Bibliográfico da Universidade de Coimbra. Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, 2018, pp. 154-157.

“Quando a gordura começou a deixar de ser formosura… Os caminhos de um novo paradigma estético nos finais do século XIX-inícios do século XX”, Revista de História das Ideias, O corpo, vol. 33, Instituto de História e Teoria das Ideias, Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, 2012, pp. 241-259.

​“Economia doméstica e governo do lar. Os saberes domésticos e as funções da dona de casa” (em colaboração com Maria Alice Pinto Guimarães), in História da Vida Privada em Portugal, A Época Contemporânea, direção de José Mattoso, Coord. Científica Irene Vaquinhas, Lisboa, Círculo de Leitores, 2011, 194-221.

“Os arrozais do Baixo Mondego entre o passado e o futuro: da memória à salvaguarda do património”, in Canteiros de Arroz: a orizicultura entre o passado e o futuro, Montemor-o-Velho, Câmara Municipal de Montemor-o-Velho, Março de 2005, pp. 5-48; 65-72.