/ Education / PhD / Food Heritage: Cultures and Identities / People / Students

João Pedro Gomes

João Pedro Gomes

Institutional affiliation: Centre for Classical and Humanistic Studies of the University of Coimbra

Previous academic background: bachelor’s degree in Archaeology and History (University of Coimbra) and master's degree in Art History, Heritage and Cultural Tourism (University of Coimbra).

Areas of interest: culinary literature, tangible cultural heritage, Modern Age.

FCT PhD Fellow (SFRH/BD/129185/2017)

Selected Publications

Gomes, João Pedro (2020), “Cozinha”. in: Henriques, J. P., Filipe, V. O dia em que a Casa foi abaixo. Catálogo da exposição. Lisboa: Câmara Municipal de Lisboa, Direção Municipal de Cultura, Departamento de Património Cultural, pp 33-35.

Gomes, J. P., (2018), “Práticas alimentares no Real Colégio de São Paulo de Coimbra: o “Livro do pão” de 1707-08.”, Boletim do Arquivo da Universidade de Coimbra, 31, 1: 21.60.

Gomes, J. P., (2018), "De “caldos esforçados” e “receitas para doentes”. Culinária e Saúde no Portugal Moderno (sécs. XVI e XVII)”, in Carmen Soares e Cilene Ribeiro (coords.), Mesas Luso-Brasileiras: Alimentação, Saúde & Cultura, Imprensa da Universidade de Coimbra;

Gomes, J. P., (2018), "Jantares por preços certos”: a publicidade dos serviços alimentares da Empreza Culinária (1896- 1899)”, Revista Trilhas da História, V.7, N.15

Gomes, J. P., (2018), "Almocos, lunchs, jantares e ceias": os serviços de restauração em Lisboa à luz dos anuários comerciais (1871-99). Tipologias, serviços e produtos.”, Revista de História e Cultura da Sociedade, 18, 129-155.

Gomes, João P. 2016. "Cozinhar “á Portugueza” com Lucas Rigaud. Identidade alimentar portuguesa no Cozinheiro Moderno", Revista de História da Sociedade e da Cultura 16, 1: 243 - 270.

Gomes, João P. 2016. "Comida de rua na Lisboa Moderna (sécs. XVI e XVII)", Trabalho apresentado em Diz-me o que comes...Alimentação antes e depois da cidade. , In DIZ-ME O QUE COMES... ALIMENTAÇÃO ANTES E DEPOIS DA CIDADE. Fragmentos de Arqueologia de Lisboa 1, Lisboa.

Gomes, João P. 2015. "Folgam de comer os comeres feitos ao nosso modo: práticas e culturas alimentares entre o Rio Senegal e o Rio Gâmbia (séculos XV e XVI)". In Odisseia de Sabores da Lusofonia , ed. Carmen Soares e Cilene Ribeiro, 67 - 107. ISBN: 978-989-26-1085-6. Coimbra: Universidade de Coimbra.

Gomes, João P. 2015. "O ofício de pasteleiro em Portugal entre os séculos XVI e XVIII ", Revista História Helikon 2, 4: 78 - 100.

Gomes, João P. 2014. "Uma doce viagem: doces e conservas portugueses na correspondência de D. Vicente Nogueira e o Marquês de Niza (1647-1651)". In Ensaios sobe Património Alimentar Luso-Brasileiro, ed. Carmen Soares e Irene Coutinho Macedo, 213 - 250. ISBN: 978-989-26-0885-3. Coimbra: Imprensa da Universidade de Coimbra.

Gomes, João P. 2012. "Entre o trato e a bagagem: circulação de faiança entre Lisboa e Salvador da Bahia (séculos XVI e XVII)", Revista de Artes Decorativas, 5: 179 - 196.