Carmen Soares

Professor of Classical Studies at FLUC.

Researcher and Coordinator of the Centre for Classical and Humanistic Studies of the University of Coimbra.

Research, teaching, and publishing activities developed in the areas of Classical Cultures, Literatures and Languages, History of Ancient Greece, and Food History.

Chair of the Research Committee of the European Institute for the History and Cultures of Food (Tours, France), Co-coordinator of the Portuguese-Brazilian transnational project DIAITA: Food Heritage of Lusophony, and Director of the DIAITA Collection: Scripta&Realia, edited by the University of Coimbra Press [here].

Currently co-supervises 8 doctoral theses and 2 master's dissertations in Food Studies. 9 master's dissertations have already been defended in this same field under her co-supervision.

Main areas of work in Food Studies: history of traditional food products or dishes (bread, wine, chestnut, and chicken soup); food heritage and identities (culinary nationalism; the territorialization of food and gastronomy; food and affection; honorific cuisine); dietetics and gastronomy (Classical Antiquity, Portuguese America, and Portugal).

Selected publications

"Um doce e nutritivo fruto: a castanha na história da alimentação e da gastronomia portuguesas", in Carmen Soares, Cilene da Silva Gomes Ribeiro (ed.), Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. Coimbra e Curitiba, Imprensa da Universidade de Coimbra e PUCPRESS, 2018, pp. 104-176.

“A Universidade de Coimbra no cardápio da Cosinha Portugueza de 1902: uma história por contar”, in Carmen Soares (ed.), BiblioAlimentaria. Alimentação, Saúde e Sociabilidade à Mesa no Acervo Bibliográfico da Universidade de Coimbra. Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, 2018, pp. 158-169.

Arquéstrato, Iguarias do Mundo Grego. Guia gastronómico do Mediterrâneo Antigo (Coimbra, novembro 2016).

Cozinha simples, mesa farta: os requintes da gastronomia mediterrânea grega antiga (Arquéstrato, séc. IV a.C)”, in Joaquim Pinheiro, Carmen Soares (eds.), Patrimónios Alimentares de Aquém e Além Mar. Coimbra e São Paulo, Imprensa da Universidade de Coimbra e Annablume, agosto 2016, 479-498.

“Gastronomia”, in Francisco Contente Domingues (Dir.), Dicionário da Expansão Portuguesa. 1415-1600. Volume I: de A a H. Círculo de Leitores. (Lisboa 2016) 430-436.

Carmen Soares & Irene Macedo Coutinho, “Representações sociais, histórica e cultural da canja de galinha: estudo de fontes históricas e de fontes orais de uma população de idosos”, DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde 11 (1), 2016, 27-46.

“Pão com todos na Grécia Antiga”, Visão História, nº 28 (abril de 2015) – À mesa: cinco mil anos através da alimentação”, 24-27.

Pão e Vinho sobre a mesa: um “clássico” da alimentação Portuguesa”, in C. Soares, I. C. Macedo (eds.), Ensaios sobre o Património Alimentar Luso-brasileiro. Imprensa da Universidade de Coimbra-Annablume (Coimbra, 2014) 17 - 50.